Elektronik

Ledningstrådar och elektronik

0

En ledningstråd kan se lite olika ut. Det kan vara en kabel, sladd eller olika former av ledningar. Den fungerar som en kärnkomponent och har en mängd olika användningsområden. Några exempel är tvättmaskiner, hissar, bilar, datorer, tåg och dammsugare.

Ledningstrådar tillverkade av koppar har en längre hållbarhet och utmärker sig med större miljövänlighet. Daren är ett företag vars främsta syfte är att utveckla nya, moderna metoder för applicering av ledningstrådar av koppar inte bara för elektronik utan även för större projekt såsom vindkraftverk och kraftdistributionsnät. Idag finns det gott om olika aktörer på marknaden och är du en blivande kund kan du lätt hitta din rätta partner.

Hur hänger elektronik och ledningstrådar ihop? Utan dem hade de flesta vita varor inte fungerat. Allt från dammsugare till tvättmaskiner och datorer är kopplade just med ledningstrådar. Det är väldigt positivt att det idag arbetas det i rätt riktning när det kommer till mer hållbara lösningar och mer miljövänliga sådana. Varför? För att ledningstrådar används mycket och i stora mängder och det är av stor vikt att de skonar miljön.

Elektronikens vikt för vårt samhälle

Det går att prata mycket om elektronikens roll i vårt moderna samhälle. Idag är det väldigt få svenska eller europeiska (för den delen) familjer som kan tänka sig sina hushåll utan elektronik.

Tänk dig att inte ha tillgång till tvättmaskin? Vad sker då? Du behöver tvätta för hand i badrumsvasken. Otänkbart, eller hur? Hur ska stora plagg som jackor och jeans tvättas? Bra fråga. Det blir ett jätteprojekt varje gång som du ska tvätta.

Vad sägs om att inte ha kylskåp. Var förvaras maten? Förr i tiden var källaren en bra förvaringsplats men idag är det få som förvarar något i sin källare, förutom några vinflaskor kanske. Samma gäller även dammsugaren och diskmaskinen. Vardagen hade sett ut på ett helt annat sätt än den gör idag ifall elektroniken inte hade underlättat de flesta hushållssysslor. Om man borttar alla vitvaror och elektronik i hemmet så hade kanske en familjemedlem behövt sitta hemma och sköta om allt som annars tas hand om olika hushållsapparat och anpassade maskiner. Ja, vi är tillbaka i 1800-talet, helt enkelt. Det är som sagt få svenskar som kan tänka sig ett sådant liv. Även om vi ofta glömmer elektronikens vikt i samhället så kan det vara bra att bli påmind om den för en större uppskattning.

Datorerna stormar in

Radio, datorer och TV är en självklar del av begreppet elektronik. Sedan två decennier tillbaka hade inte datorer samma betydelse. Visst de fanns och vi visste att de skulle bli alltmer populära men inte kunde vi veta att 90 % av svenskarna skulle ha en egen datorn i hemmet 20 år efter.

Ja, datorernas frammarsch har varit väldigt intensiv, intressant och uppseendeväckande på många sätt. Dess upptåg hänger tätt ihop med Internet och alla möjligheter den skapat. Idag kan du boka en resa, betala en räkning eller titta på filmer i din dator ( och i mobilen för den delen). Hur kommer datorerna att förändra våra liv om ytterligare 20 år, återstår det att se.

Funderar du på att anlita utländsk arbetskraft?

Previous article

Mer om fönsterskydd

Next article

You may also like

More in Elektronik