Uppstart

Så här tar du jägarexamen

0

Det är inte alltid lätt att veta vad som krävs för att kunna få licens för jakt. Det finns många namn, jaktlicens, jägarlicens och jaktexamen men egentligen finns det enbart en sak som gäller ifall du vill ha licens för jaktvapen, nämligen en jägarexamen. Har du blivit beviljad licens för jaktvapen så har du också möjlighet att jaga med sådant vapen. För dig som ska ta sin jägarexamen är det inte alltid lätt att veta vilken väg du ska välja. Får du exempelvis studera och träna skytte på egen hand? Måste du gå en särskilt godkänd kurs? Vi berättar om hur du går tillväga för att ta jägarexamen.

Vad är en jägarexamen?

Hitta mer information här ifall du redan har bestämt dig. För dig som är lite tveksam kan det vara bra att reda ut begreppen från början. En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska delprov (hagelgevärsprov, grundprov kulgevär samt högviltprov för kulgevär). En komplett examen ger behörighet för samtlig jakt i Sverige med godkända vapentyper. Du kan välja att göra det teoretiska provet och exempelvis hagelgevärsprovet. Med dessa båda prov godkända så är du behörig att söka licens för och jaga med hagelvapen. Det finns ingen nedre åldersgräns för att få ta en jägarexamen. Du måste dock ha de fysiska förutsättningarna för att kunna hantera vapen på ett säkert sätt för att få göra de praktiska delproven.

Kurser

Utbudet av jägarexamenskurser är brett. Vilken typ av kurs du väljer är individuellt. Det finns allt från terminslång kurs till intensivkurs och gemensamt för dem alla är att du studerar mycket hemma och kommer få ett likadant prov i slutändan. Skillnaden är studietekniken, vill du ha tid med din lärare en timme per vecka i åtta veckor eller åtta timmar på två dagar? Inför en intensivkurs behöver du läsa in dig på litteraturen i förväg.

Vad för present passar till flickvännen?

Previous article

Kan du bygga muskler med en boxningssäck?

Next article

You may also like

More in Uppstart