Uncategorized

Njut av välgörande choklad

0

Choklad älskas av många och kakao är ett omdiskuterat hälsoämne. Vi tycker oss må bra av choklad och den anses kunna förebygga sjukdomar. Dock så innehåller choklad ofta för mycket socker och fett för att överväga hälsofördelarna. Men det finns alternativ. Sockerfri choklad har fått ett genombrott i denna tid då allt fler strävar efter en sockerfri livsstil. Många alternativ och ersättande livsmedel finns att läsa om på nätet. Easis har ett stort utbud av hälsosamma alternativ och då bland annat choklad.

Kakaons historia

Kakaon började att användas redan för ett par tusen år sedan som betalningsmedel och lyxvara för de allra rikaste. Sedan kom den att användas som naturläkemedel och lyx-dryck.

På 1800-talet började pressning av kakaomassa och det var det som blev grunden till ätchokladen.

Chokladens hälsoeffekter

  • Choklad stärker hjärtat genom att sänka blodtryck och stärka blodkärlen. Det förebygger åderförkalkning och blodproppar.

  • Det är bra för huden eftersom kakao innehåller välgörande antioxidanter som gör huden elastisk och motståndskraftig mot UV-strålning.

  • Ifall du känner dig stressad eller deprimerad så kan mörk choklad frigöra endorfiner som gör dig glad och avslappnad.

  • Du blir snabbt mätt eftersom choklad innehåller mycket fettsyror och fibrer.

  • Det innehåller mycket järn.

  • Choklad innehåller antioxidanten fenoler som stärker immunförsvaret.

  • Du får en ökad lust då choklad vidgar blodkärlen.

  • Choklad förbättrar synen genom att den ökar din blodcirkulation som går genom hela kroppen men särskilt till hjärnan. Därifrån förbättrar det blodflödet till näthinnan.

Med alla dessa hälsofördelar så vore det ultimata för din hälsa att satsa på att minska både sockret och kalorierna i chokladen. Sockerfri choklad med alternativa, nyttiga sötningsmedel, går att läsa mer om på Easis.

Att söta med stevia och erytriol

Det finns många sötningsmedel med olika egenskaper som kombineras olika vid olika livsmedel. Stevia och erytriol är en vanlig kombination då man vill ersätta sockret i chokladen. Easis har produkter med dessa sötningsmedel. Stevia ger den rätta sötman. Erytriol skapar en fyllighet och är kalorifri. Det är därför dessa två kompletterar varandra i tillverkningen av choklad.

Stevia är en växt som växer vilt i Sydamerika och kallas även sötflockel. Den utvinns ur de söta bladen och används främst som naturmedicin och mot orolig mage. Det sänker blodsockret och innehåller väldigt få kalorier.

Sockerfri choklad – hur tillverkas det?

Det finns många sockerfria recept men det har tagit sin tid för tillverkare att hitta de rätta ingredienserna som ger chokladen rätt konsistens och textur. Det behöver bland annat tillsättas bulkmedel, eller någon annan form av fibrer. Socker är huvudkomponenten i choklad eftersom den tillför textur, viskositet och bulk. Därav är det klurigt att hitta komplement som varken gör den för tunn eller för tjock. Inulin och polydextros är de vanligaste bulkmedlen man finner i sockerfri choklad. Easis benämner både fördelar och metoder vad gäller tillverkning. Kakaobönor rostas, skalas och krossas, och tillsammans med bulkmedlet och valda sötningsmedel, exempelvis stevia och erytriol, så blandas de ihop och kommer sedan förhoppningsvis att utgöra en riktigt god choklad.

Sockerfri choklad med alla hälsofördelar bibehållna kan bara vara bra!

Privatlån – vad är det?

Previous article

Så får du råd att köpa en balklänning

Next article

You may also like