Finansiering

Privatlån – vad är det?

0

Du har säkert hört talas om privatlån. Men vad är ett privatlån egentligen? Vi reder ut begreppet.

Privatlån

Det kan kännas förvirrande att det finns så många lånetermer för vad som ser ut att vara samma typ av lån. Ett privatlån är ett lån helt utan säkerhet. Så är det även med sms lån, snabblån, blancolån, microlån och så vidare. Dessutom kallas alla för att vara ett blancolån. Ett privatlån är för privatpersoner som har behov av pengar till något särskilt.

Privatlån är blancolån

Privatlån är alltså en form av blancolån. Förr kallades alla typer av lån utan säkerhet för blancolån men i dag är det många långivare och banker som marknadsför lån till privatpersoner som just ett privatlån. Det är ett sätt att understryka att det lånet är avsett för konsumtion. Ett lån privat kan du ta för att köpa något för eller för att ha till kontantinsats till en bostad. Även om man kort kan säga att ett privatlån är ett lån utan säkerhet, finns det en del skillnader mellan olika privatlån. Det som kan skilja dem åt är kraven för att du ska få låna, ränta och vad för typ av kreditupplysning som görs. Det finns idag privatlån utan UC, men det allra vanligaste är att det är en upplysning via UC som görs. Det har att göra med att ett privatlån kan vara på upp till 600 000 kr.

Inte bundet till något

Privatlån kan alltså användas till i stort sett vad du vill. Eftersom det är helt utan säkerhet, är det inte heller bundet till något. Ett bolån, där man har bostaden som säkerhet, där blir ju pengarna bundna till att just användas för bostaden. Privatlån kan du välja om det är så att du vill köpa ett fordon så som bil, båt, motorcykel. Ett lån privat kan du även använda om du fått en oväntad utgift. Det kan vara en bil som rasat, eller att du måste göra dyr behandling hos tandläkaren eller att du måste till veterinären med ditt husdjur.

Var hittar du långivare?

Det går idag att hitta privatlån hos de allra flesta banker samt hos många låneaktörer. Ett enkelt sätt att jämföra privatlån är dock att du använder dig av en låneförmedlare. Fördelen med att göra det är att du då kan få förslag från flera olika banker. Låt oss säga att du ansöker om 350 000 kr hos en låneförmedlare. Du kan då få förslag på att få låna just den summan, men till olika ränta, hos olika långivare. Det händer även att banker kan ge erbjudande på lägre summa än du sökt. Utöver fördelen med att du kan få bästa räntan på detta vis, är en annan fördel att du inte får mer än en enda kreditupplysning tagen. Låneförmedlaren tar alltså en enda UC, som sedan alla banker får tillgång till. Att söka lån på egen hand utan låneförmedlare går så klart bra det med. Men tänk då på att inte söka hos flera aktörer, utan bara en enda. 

Varför inte en utedusch!

Previous article

Njut av välgörande choklad

Next article

You may also like